0

Material lära.

Viscose

Viscose är en ett regenatfiber, dvs en naturprodukt framställt från cellulosafiber, ofta från träd.
Gran är ett vanligt träd som används till viscose framställning, materialet flisas i sönder och kokas med kalciumbisulfit och man tillför sedan natronlut och kolsvavla,
man får då en sirapsliknande lösningen som pressas ut till långa tunna textilfiber som sedan kan spinnas och användas till tyger.

Tyger i viscose har liknande egenskaper som bomullen, men har oftast lite mer lyster och har i allmänhet lite tyngre fall.
Däremot är viscosetyget i allmänhet inte lika slitstarkt som bomull och blir skört när det är blött.

Även om viskos är ett naturfiber så är inte alltid tillverkningen miljövänlig då framställningsvätskorna inte tas tillvara.

Modal

Modal är ett varumärke på ett vanligt viskosfiber men cellolusafibern kommer enbart från bokträd.
Ofta upplevs tyger av modal som mjukare och tåligare vid tvätt.

 

Cupro

Cupro är ett viskosfiber där cellulosafibret består av bomullsavfall.
Vävda tyger av cupro får en matt lyster och ett snarlikt utseende som tvättat siden.

  

Ett miljövänligare allternativ som börjar finnas tillgängligt är Lyocell.

Lyosell är även det ett regenatfiber och tillverkas på liknande vis som viskos, men hela förädlings föreloppet sker i ett slutet kretslopp där 99% av lösningsmedlen återvinns.

Det krävs även mindre vatten för framställningen än vad som krävs vid tillverkning av bomull.

Lyocell är ett av de cellolusafiber som är absorberar färg bäst och kräver därför mindre färg vid tillverkningsprocessen.

Lyocell är ett material som andas bra och kan få bort fukt 50% bättre än bomull och precis som bomull är det till 100% biologiskt nedbrytningsbart.

Ett varunamn av Lyocell är Tencell.

Olika Jersey kvaliteter.

 

Singeljersey är slätstickad, den har alltså en rät och avig sida. Detta gör att den klippt råa kant kan rulla sig lite när man arbetar med det. Mjukt fall och stretchig. Passar fint till kjolar, klänningar med lite vidd, tröjor och tights.

Interlock / Courtellejersey / Ponte di Roma är en dubbelstickad jersey där avigsidan hamnar mittemellen och det upplevs som ett stabilare tyg och är liksidigt och har ingen aviga och räta om inte tyget har en tryckt sida. Det rullar sig inte i kanterna och är oftast inte lika stretchigt som singeljersey. Passar utmärkt om man vill ha ett plagg med mer stabilitet och form men är ändå mjukt och följsamt, passar fint till klänningar, kjolar och byxor.

Muddväv är ett tyg som kan vara antingen slät eller ribbstickad och är ofta i smalare bredd och rundstickad.
Stickningen gör att materialet är stretchigt och oftast innehåller muddväven lyckra/pandex/elastna som gör muddväven extra stretchig.

Ribbad jersey är inte alltid muddväv, det är hur mycket elastik som avgör. Är det låg eller ingen elastik är det helt enkelt en ribbad trikå. Den kan vara liksidig med 2+2, 3+3 osv, eller oliksidig så man får välja vilken sida man tycker är snyggast. Det finns ingen bestämd räta eller aviga.