0

Material lära.

Bomull

Bomull är en mjuk och naturlig textilfiber som används för att tillverka kläder, sängkläder, handdukar och andra textilier. Bomull kommer från fröna hos bomullsplantan, som odlas främst i varma klimat runt om i världen.

Bomull är en av de vanligaste textilfibrerna i världen och är känt för sin mjukhet och andningsförmåga. Bomullstyg är bekväma att bära eftersom de är lätta och följsamma mot kroppen. Bomull har också god fuktighetsabsorption, vilket gör att tyget känns svalt och torrt mot huden.

Bomull har också en annan viktig fördel, nämligen dess hållbarhet. Bomullstyg är slitstarka och tål tvätt och slitage utan att förlora sin form eller kvalitet. Bomull är också en förnybar resurs som kan återvinnas efter användning.

Bomull finns i olika sorter och kvaliteter, från högkvalitativ egyptisk bomull till den vanliga bomullen som används i vardagliga kläder. Bomull kan också färgas i olika färger och tryckas med olika mönster och bilder för att skapa olika utseenden och stilar.

Vi vet att det finns nackdelar med bomull också, som de stora mängder vatten och kemikalier som krävs för att odla det. Men oroa dig inte - vi på ZannaZ strävar efter att hantera detta på ett hållbart sätt för att minska vår påverkan på miljön så nästan av alla våra tyger är minst ÖkoTex 100 och många även GOTS

Slutligen kan vi inte tänka oss en värld utan bomull - dess mjukhet, andningsförmåga och slitstyrka gör den till ett oumbärligt material för kläder och textilier över hela världen. Så kom och upptäck vårt utbud av bomullsmaterial och känn skillnaden själv!
 
Sammanfattningsvis är bomull en populär och mångsidig textilfiber som används för en mängd olika ändamål. Dess mjukhet, andningsförmåga och slitstyrka gör den till ett oumbärligt material för kläder och textilier över hela världen.
 
 

 

Viscose

Viscose är en ett regenatfiber, dvs en naturprodukt framställt från cellulosafiber, ofta från träd.
Gran är ett vanligt träd som används till viscose framställning, materialet flisas i sönder och kokas med kalciumbisulfit och man tillför sedan natronlut och kolsvavla,
man får då en sirapsliknande lösningen som pressas ut till långa tunna textilfiber som sedan kan spinnas och användas till tyger.

Tyger i viscose har liknande egenskaper som bomullen, men har oftast lite mer lyster och har i allmänhet lite tyngre fall.
Däremot är viscosetyget i allmänhet inte lika slitstarkt som bomull och blir skört när det är blött.

Även om viskos är ett naturfiber så är inte alltid tillverkningen miljövänlig då framställningsvätskorna inte tas tillvara.

Modal

Modal är ett varumärke på ett vanligt viskosfiber men cellolusafibern kommer enbart från bokträd.
Ofta upplevs tyger av modal som mjukare och tåligare vid tvätt.

 

Cupro

Cupro är ett viskosfiber där cellulosafibret består av bomullsavfall.
Vävda tyger av cupro får en matt lyster och ett snarlikt utseende som tvättat siden.

  

Ett miljövänligare allternativ som börjar finnas tillgängligt är Lyocell.

Lyosell

Lyocell är även det ett regenatfiber och tillverkas på liknande vis som viskos, men hela förädlings föreloppet sker i ett slutet kretslopp där 99% av lösningsmedlen återvinns.
Det krävs även mindre vatten för framställningen än vad som krävs vid tillverkning av bomull.
Lyocell är ett av de cellolusafiber som är absorberar färg bäst och kräver därför mindre färg vid tillverkningsprocessen.
Lyocell är ett material som andas bra och kan få bort fukt 50% bättre än bomull och precis som bomull är det till 100% biologiskt nedbrytningsbart.
Ett varunamn av Lyocell är Tencell.

Olika Jersey kvaliteter.

 

Singeljersey är slätstickad, den har alltså en rät och avig sida. Detta gör att den klippt råa kant kan rulla sig lite när man arbetar med det. Mjukt fall och stretchig. Passar fint till kjolar, klänningar med lite vidd, tröjor och tights.

Interlock / Courtellejersey / Ponte di Roma är en dubbelstickad jersey där avigsidan hamnar mittemellen och det upplevs som ett stabilare tyg och är liksidigt och har ingen aviga och räta om inte tyget har en tryckt sida. Det rullar sig inte i kanterna och är oftast inte lika stretchigt som singeljersey. Passar utmärkt om man vill ha ett plagg med mer stabilitet och form men är ändå mjukt och följsamt, passar fint till klänningar, kjolar och byxor.

Muddväv är ett tyg som kan vara antingen slät eller ribbstickad och är ofta i smalare bredd och rundstickad.
Stickningen gör att materialet är stretchigt och oftast innehåller muddväven lyckra/spandex/elastan som gör muddväven extra stretchig.

Ribbad jersey är inte alltid muddväv, det är hur mycket elastik som avgör. Är det låg eller ingen elastik är det helt enkelt en ribbad trikå. Den kan vara liksidig med 2+2, 3+3 osv, eller oliksidig så man får välja vilken sida man tycker är snyggast. Det finns ingen bestämd räta eller aviga.