• Snabb leverans
  • Tryggt köp
  • Gratis 5 års fullgaranti

Material lära.

Bomull

Bomull är en mjuk och naturlig textilfiber som används för att tillverka kläder, sängkläder, handdukar och andra textilier. Bomull kommer från fröna hos bomullsplantan, som odlas främst i varma klimat runt om i världen.

Bomull är en av de vanligaste textilfibrerna i världen och är känt för sin mjukhet och andningsförmåga. Bomullstyg är bekväma att bära eftersom de är lätta och följsamma mot kroppen. Bomull har också god fuktighetsabsorption, vilket gör att tyget känns svalt och torrt mot huden.

Bomull har också en annan viktig fördel, nämligen dess hållbarhet. Bomullstyg är slitstarka och tål tvätt och slitage utan att förlora sin form eller kvalitet. Bomull är också en förnybar resurs som kan återvinnas efter användning.

Bomull finns i olika sorter och kvaliteter, från högkvalitativ egyptisk bomull till den vanliga bomullen som används i vardagliga kläder. Bomull kan också färgas i olika färger och tryckas med olika mönster och bilder för att skapa olika utseenden och stilar.

Vi vet att det finns nackdelar med bomull också, som de stora mängder vatten och kemikalier som krävs för att odla det. Men oroa dig inte - vi på ZannaZ strävar efter att hantera detta på ett hållbart sätt för att minska vår påverkan på miljön så nästan av alla våra tyger är minst ÖkoTex 100 och en stor del även GOTS

Slutligen kan vi inte tänka oss en värld utan bomull - dess mjukhet, andningsförmåga och slitstyrka gör den till ett oumbärligt material för kläder och textilier över hela världen. Så kom och upptäck vårt utbud av bomullsmaterial och känn skillnaden själv!
 
Sammanfattningsvis är bomull en populär och mångsidig textilfiber som används för en mängd olika ändamål. Dess mjukhet, andningsförmåga och slitstyrka gör den till ett oumbärligt material för kläder och textilier över hela världen.
 
 

 

Viscose

Viscose är en ett regenatfiber, dvs en naturprodukt framställt från cellulosafiber, ofta från träd.
Gran är ett vanligt träd som används till viscose framställning, materialet flisas i sönder och kokas med kalciumbisulfit och man tillför sedan natronlut och kolsvavla,
man får då en sirapsliknande lösningen som pressas ut till långa tunna textilfiber som sedan kan spinnas och användas till tyger.

Tyger i viscose har liknande egenskaper som bomullen, men har oftast lite mer lyster och har i allmänhet lite tyngre fall.
Däremot är viscosetyget i allmänhet inte lika slitstarkt som bomull och blir skört när det är blött.

Även om viskos är ett naturfiber så är inte alltid tillverkningen miljövänlig då framställningsvätskorna inte tas tillvara.

Modal

Modal är ett varumärke på ett vanligt viskosfiber men cellolusafibern kommer enbart från bokträd.
Ofta upplevs tyger av modal som mjukare och tåligare vid tvätt.

 

Cupro

Cupro är ett viskosfiber där cellulosafibret består av bomullsavfall.
Vävda tyger av cupro får en matt lyster och ett snarlikt utseende som tvättat siden.

  

Ett miljövänligare allternativ som börjar finnas tillgängligt är Lyocell.

Lyosell

Lyocell är även det ett regenatfiber och tillverkas på liknande vis som viskos, men hela förädlings föreloppet sker i ett slutet kretslopp där 99% av lösningsmedlen återvinns.
Det krävs även mindre vatten för framställningen än vad som krävs vid tillverkning av bomull.
Lyocell är ett av de cellolusafiber som är absorberar färg bäst och kräver därför mindre färg vid tillverkningsprocessen.
Lyocell är ett material som andas bra och kan få bort fukt 50% bättre än bomull och precis som bomull är det till 100% biologiskt nedbrytningsbart.
Ett varunamn av Lyocell är Tencell.

Olika Jersey kvaliteter.

 

Singeljersey är slätstickad, den har alltså en rät och avig sida. Detta gör att den klippt råa kant kan rulla sig lite när man arbetar med det. Mjukt fall och stretchig. Passar fint till kjolar, klänningar med lite vidd, tröjor och tights.

Interlock / Courtellejersey / Ponte di Roma är en dubbelstickad jersey där avigsidan hamnar mittemellen och det upplevs som ett stabilare tyg och är liksidigt och har ingen aviga och räta om inte tyget har en tryckt sida. Det rullar sig inte i kanterna och är oftast inte lika stretchigt som singeljersey. Passar utmärkt om man vill ha ett plagg med mer stabilitet och form men är ändå mjukt och följsamt, passar fint till klänningar, kjolar och byxor.

Muddväv är ett tyg som kan vara antingen slät eller ribbstickad och är ofta i smalare bredd och rundstickad.
Stickningen gör att materialet är stretchigt och oftast innehåller muddväven lyckra/spandex/elastan som gör muddväven extra stretchig.

Ribbad jersey är inte alltid muddväv, det är hur mycket elastik som avgör. Är det låg eller ingen elastik är det helt enkelt en ribbad trikå. Den kan vara liksidig med 2+2, 3+3 osv, eller oliksidig så man får välja vilken sida man tycker är snyggast. Det finns ingen bestämd räta eller aviga. 

 

 

A

Acetat - Ett regenatfiber som vanligtvis framställs från cellulosa, oftast från träflis eller bomullslint. Det är känt för sin silkesliknande glans och smidighet.

Akryl - Akrylfiber är en syntetisk fiber som är relativt svag men elastisk. Den är designad för att likna ull och används ofta som en ersättning för ull i olika plagg.

Alcantara - En syntetisk moccaimitation som tillverkas av mikrofiber. Den används ofta som ett alternativ till äkta mocka och används i möbelklädsel, kläder och accessoarer.

Allväv (Lakansväv) - Allväv är ett vävt och tunt bomullstyg som passar för olika ändamål som sängkläder, babynest, gardiner, kuddfodral, lampskärmar, quiltning, kläder och andra hantverksprojekt.
- Kallas även lakansväv på grund av dess användning i tillverkning av lakan.

 

B

Bambujersey - Ett mjukt trikåtyg tillverkat av bambu eller kombinerat med elastan. Perfekt för klädsömnad och kallas även bambutrikå för dess behagliga känsla.

Banlon - En krustad syntetfiber som ger tyget unik textur och karaktär.

Barntrikå - Ett begrepp ofta används för mönstrad bomullsjersey, perfekt för barnkläder och kreativa projekt.

Batist - Ett tunt och lätt tyg i tvåskaftsbindning, tillverkat av bomull eller bomullsblandning, idealiskt för finare sömnadsprojekt.

Bleeding - Termen som beskriver när ett tyg fäller eller släpper färg vid tvätt, viktig att känna till för att hantera och vårda dina plagg.

Bomull - Ett naturligt växtfiber som utgör grunden för många av våra tyger, känt för sin mångsidighet och andningsförmåga.

Bomullsjersey - En mjuk och stretchig trikå i bomull eller bomull med elastan, perfekt för klädsömnad och projekt som kräver stretch. Ibland kallas det även bomullstrikå.

Boucle - Ett vävt eller stickat tyg av öglegarn, skapar textur och intressanta detaljer i dina plagg.

Bordsfilt - Ett tyg som används under bordsduken för att skydda bordsskivan mot stötar. Ger även dukningen ett ombonat och mjukt intryck samtidigt som det dämpar ljudet av porslin och bestick.

Brokad - Ett mönstrat tyg vanligtvis i flera färger, perfekt för att skapa eleganta och detaljerade plagg.

Broken Twills - Ett sick-sack mönster, även känt som fickbensmönster, för att lägga till en unik touch till dina sömnadsprojekt.

Bäckebölja - Ett tunt bomullstyg med ränder i både vanlig slät tuskaftsväv och tuskaft i en bubblig struktur. Ibland kallat seersucker.

Bävernylon - Ett slitstarkt tyg som är vind- och vattenavvisande. Perfekt för ytterplagg som overaller, jackor, arbetskläder och väskor, och garanterar hållbarhet i olika väderförhållanden.

C

Cambric - Ett tunt och duntätt bomullstyg som ger en fin och slät yta. Idealiskt för projekt som kräver lättvikt och andningsförmåga.

Canvas - Ett grovt och kraftigt tyg i tvåskaftsbindning, oftast tillverkat av bomull. Används främst för robusta plagg som jackor och väskor, vilket ger hållbarhet och struktur åt dina kreationer.

Cashmir - Ull som härrör från den fina pälsen hos Cashmirgeten. Ett exklusivt och mjukt material som används för att skapa lyxiga och värmande plagg.

Chambray - Ett tyg med olikfärgad varp och väft i tvåskaftsbindning, vanligtvis tillverkat av bomull. Detta mångsidiga tyg används ofta till skjortor och ger en avslappnad men stilfull look.

Cord (Manchester) - Ett kraftigt tyg i bomull eller blandning med längsgående sammetsränder. Även känt som manchester, det ger en texturerad yta och används ofta för höst- och vinterplagg.

Corduroy- Ett kraftigt tyg i bomull eller blandning med längsgående sammetsränder. Detta material ger en unik struktur och används för att skapa bekväma och värmande plagg.

Cupro - Ett viskosfiber där cellulosafibret består av bomullsavfall. Vävda tyger av cupro får en matt lyster och ett snarlikt utseende som tvättat siden.

Crepe - Ett vävt tyg med en aning krusig yta, vilket ger en elegant och draperad effekt. Perfekt för plagg med rörelse och textur, och används ofta för både vardagliga och festliga klädesplagg.

Denim - Ett tyg i kypertbindning med olikfärgade trådar i varp och väft, även känt som jeanstyg. Idealiskt för att skapa hållbara och stilfulla plagg.

E

Elastan - En syntetfiber med hög töjbarhet och elasticitet. Används ofta tillsammans med andra fibrer, särskilt i badkläder, på grund av dess tålighet mot värme och svett.

F

Filament - Långa, oändliga fibrer av silke eller syntetmaterial, vilket ger en jämn och stark struktur i tyget.

Finetex - Delar liknande egenskaper med gore-tex, vilket gör det perfekt för tekniska och väderbeständiga plagg.

Fiskbensmönster - Ett mönster med en variation av kypertbindning och sick-sack, vilket ger en unik och intressant visuell effekt.

Flanell - Ett lätt ruggat tyg i bomull eller ull, känt för sin mjuka och bekväma känsla. Perfekt för kallare väder och avslappnade plagg.

Fleece - En trikå med ruggad yta på båda sidor, mjuk och varm. Används för kläder, accessoarer, filtar och kramdjur.

Foder - Ett tunt tyg som sys på insidan av plagg för att skydda sömmar, ge stadga och förbättra följsamheten.

French Terry - En joggingtyg med öglad insida, perfekt för avslappnade och bekväma plagg.

Fuskläder - Slitstark skinnimitation används i en mängd olika projekt som bilklädsel, väskor, och andra accessoarer.

G

Gabardin - Ett tätt och fintrådigt tyg med branta diagonalränder i kypertbinding, vilket ger struktur och elegans.

Glencheck - Ett speciellt stormönstrat tyg med småmönstrad bakgrund, perfekt för en klassisk och stilfull look.

Gore-tex - Ett tyg med plastmembran av mikroporös struktur, vilket tillåter ånga att passera medan det förhindrar vattenintrång. Idealiskt för tekniska och vattentäta plagg.

GOTS - En internationell miljömärkning för ekologisk textil som täcker hela produktionskedjan från råvara till färdig textil, inklusive odling, plockning, beredning och tillverkning.

 

H

Halvlinne - Ett tyg i bomull och lin, med den naturliga texturen av lin och en mjuk känsla av vävd bomull. Hållbart och luftigt.

Hobbyfilt - Polyestertyg som är lätt att klippa och sy i, perfekt för en mängd olika hobbyprojekt och barnpyssel.

Hundtand - Ett pepitamönster i grövre form, vilket ger en distinkt och klassisk look.

 

I

Impregnering - En kemisk behandling för att göra tyget vatten- och smutsavvisande, vilket förlänger livslängden på plagget.

Indigo - Ett blått färgämne ofta använt i jeanstyg, ger tyget dess karakteristiska färg.

Insektsnät - Markisett, Ett nät som skyddar mot mygg och andra insekter, perfekt för utomhusaktiviteter.

Interlock - En trikå som är dubbelstickat och slätt och kompakt utseende, perfekt för olika klädprojekt.

 

J

Japon - Ett lätt och mjukt tyg i siden eller syntet, ofta används i sjalar för sin eleganta känsla.

Jaquard - Ett tyg med komplicerade invävda eller instickade mönster, vilket ger en detaljerad och unik visuell effekt.

Jersey - Ett samlingsnamn på tyger i trikå med varierande utseende och material, perfekt för bekväma kläder.

Joggingtyg - En trikå med öglad eller flossad insida, vanligt för sweatshirts, hoodies och joggingbyxor.

 K

Kadett - Ett bomullstyg med invävda längsgående ränder, ofta i färgerna rött, blått och vitt. Perfekt för skjortor och ger en stilfull och marint inspirerad look.

Kashmir - Ull som härstammar från Cashmirgeten, vilket ger ett lyxigt och mjukt material. Används ofta för att skapa varma och exklusiva plagg.

Kupro - En regenererad fiber som liknar viscose/modal och används för att skapa mjuka och luftiga plagg.

Kypert - Lammull, ull från ett högst 7 månader gammalt får. Ger tyget en särskild känsla och används för olika klädesplagg.

 

L

Lakansväv - Ett tunt och vävt bomullstyg som passar perfekt för sängkläder, babynest, gardiner, kuddfodral, lampskärmar, quiltning, kläder och andra hantverksprojekt.

Lin - En växtfiber med stark styrka och utmärkt uppsugningsförmåga. Används ofta för att skapa hållbara och luftiga kläder samt hemtextil.

Linnetyg - Tyg tillverkat av växtfibern lin. Hållbart och luftigt, används både för kläder och olika heminredningsprojekt.

Lurex - Metalleffekttrådar ofta invävda eller instickade i tyget för att skapa en glänsande och dekorativ effekt.

Lyocell - Ett regenatfiber och tillverkas på liknande vis som viskos

Lycra - En elastanfiber som ger tyget hög töjbarhet och elasticitet. Används för att lägga till stretch och bekvämlighet i olika plagg.

 

M

Manchester - Ett kraftigt tyg i bomull eller blandning med längsgående sammetsränder. Ger en robust och texturerad yta, används ofta för klassiska plagg.

Manchestervelour - Ett mjukt och stretchigt velourtyg med randigt mönster, som påminner om manchestertyg. Passar utmärkt för klädsömnad och ger en elegant touch.

Markisväv - Ett slitstarkt tyg som avskärmar solen och är vind- och vattenavvisande. Används för markiser, balkongskydd, vindskydd, båtdynor, solstolar, suffletter och väskor.

Mercerisering - En kemisk behandling av bomullsfibrer som ökar glansen och gör dem mer lättvättade.

Merino - Fin ull från merinofåret, ger tyget en mjuk och behaglig känsla. Används ofta för varma och komfortabla plagg.

Microfibrer - Mycket fina syntetiska fibrer som ger ett mjukt och behagligt grepp. Kan ha egenskaper liknande Gore-tex, vilket gör dem användbara för olika typer av plagg.

Minky - Mjukt pilétyg med en sammetslen yta i flera färger, tjocklekar och med olika texturer. Perfekt för gosedjur, prydnadskuddar, överkast, accessoarer, applikationer och kläder.

Modal - En regenererad fiber som ger tyget mjukhet och lyster. Används för bekväma och mjuka plagg.

Mohair - Ull från angorageten som ger en silkeslen och lyxig känsla. Används för att skapa eleganta och varma plagg.

Mollskinn - Ett kraftigt, ofta ruggat bomullstyg i satinbindning, ger en mjuk och behaglig yta.

Muslin - Ett tunt, lätt bomullstyg med krinklad struktur, perfekt för snuttefiltar, quiltar, babykläder och scarves.

Mudd - Elastiskt trikåtyg som används i ärmslut, halsringningar, linningar och som dekoration vid fickor, ger en stretchig och bekväm passform.

Myggnät - Ett nät som skyddar mot mygg och andra insekter, idealiskt för utomhusaktiviteter.

N

Nylon - Ett handelsnamn för polyamidfibrer, vilket är en stark och elastisk syntetfiber med god nötningshållbarhet och formstabilitet.

O

Oxford - Ett lätt tyg i panamabindning, oftast tillverkat av bomull. Vanligtvis används det till skjortor och ger en sval och bekväm känsla.

Oeko-tex standard 100 - Ett oberoende globalt certifieringssystem för textil. Certifieringen garanterar att den färdiga produkten är fri från ohälsosamma kemikalier, vilket bidrar till hållbarhet och säkerhet.

Ottoman trikå - Ett stretchigt tyg med ribbat mönster som ger en snygg och texturerad yta. Används ofta för klädsömnad och ger plaggen en modern och stilfull touch.

P

Paisley - Ett orientaliskt mönster som är karakteristiskt för sina intrikata och krökta former, ofta använd i klädesplagg och accessoarer.

Panama - En variant av tvåskaftsbindning där två trådar löper parallellt istället för en tråd. Ger tyget en stark och tät struktur, ofta används till möbler och tunga kläder.

Pepita -Ett smårutat mönster med omväxlade mörka och ljusa trådar, skapar en klassisk och tidlös design.

Pike - Ett stickat tyg, oftast i bomull, med ett våfflat utseende. Används ofta till tenniströjor och ger en sportig och bekväm känsla.

Plastad frotté - En absorberande frottétyg med plastbelagd baksida som skyddar mot väta, svett och fläckar. Används ofta på madrasser, skötbord, dynor och bord för extra hållbarhet.

Plysch - Ett tyg som liknar sammet men är stickat och har god elasticitet. Öglor skapas genom ett extra varp, ger en kort lugg på tyget. Används för att skapa mjuka och lyxiga plagg och accessoarer.

Polyamid - En mycket stark syntetfiber som är elastisk och har god nötningshållbarhet samt formstabilitet.

Polyester - En stark syntetfiber som är elastisk och har god nötningshållbarhet. Absorberar mycket lite fukt och används ofta för sportkläder och utomhusplagg.

Poplin - Ett mycket tätt tyg i tvåskaftsbindning, oftast i bomull. Ger en slät och följsam yta, används för olika typer av kläder.

R

Rami - Växtfibrer från en nässelväxt, används för att skapa starka och hållbara tyger.

Rayon - Ett gammalt namn för viskos, en regenererad fiber med mjukhet och lyster.

Regenatfibrer - Konstfiber framställda av naturprodukter, inklusive viscose, acetat, modal och kupro. Har liknande egenskaper som bomull och används för olika kläder och textilprodukter.

Ribbad trikå -Ett ribbstickat, mjukt och stretchigt trikåtyg som är idealiskt för klädsömnad. Den ribbade strukturen ger tyget en unik textur och gör det följsamt samtidigt som det behåller sin elasticitet.

Ripstop - Ett tunt, lätt och slitstarkt tyg med rutmönster av nylontrådar för ökad hållbarhet. Detta tyg är särskilt lämpligt för flaggor, banners, drakar, lektält, lättviktsjackor och shoppingpåsar där extra motståndskraft mot slitage behövs.

Rundstickad - Ett tyg som är stickat som en tub, och det är vanligt att mudd är rundstickad. Denna teknik har gjort det populärt att använda för att trä husvagnsdynor, vilket gör det enkelt att dra igenom hela dynan och skapa en ny klädsel för husvagnen.

S

Sammet - Ett vävt tyg med kort och tät lugg, vilket ger en lyxig känsla och används ofta för eleganta kläder och dekorativa ändamål.

Scotchgard - Ett varumärke för smuts- och vattenavvisande impregnering, vilket är särskilt användbart för att skydda olika typer av tyger och kläder mot fläckar och väta.

Seersucker - Ett tunt bomullstyg med ränder, där vissa är i vanlig slät tuskaftsväv och andra i en bubblig struktur. Detta ger tyget en karakteristisk textur och används ofta för sommarkläder.

Segelduksväv - Ett tyg som skyddar mot solen och är vattenavvisande. Det passar väl som tak över trädgården, uteplatsen eller poolen och används för att skapa skyddande ytor utomhus.

Shetlandsull - En medelgrov ull från fåren Shetlands, används för att skapa värmande och bekväma plagg.

Silke - Ett garn tillverkat av 100% natursilke, vilket ger en lyxig och mjuk känsla. Silke används ofta för att skapa eleganta och fina plagg.

Solduk - Ett tyg som skärmar av solen och är vattenavvisande. Det är lämpligt som tak över trädgården, uteplatsen eller poolen för att skapa skugga och skydd.

Spets - Ett genombrutet, mönstrat och tunt tyg som används för kläder och dekorationer, vilket ger en delikat och feminin touch.

Stuvar - Bitar av tyg som varit det sista på rullen eller blivit felklippta. Dessa hittas ofta i en stuvlåda och kan användas kreativt för mindre projekt eller detaljer.

T
Tactel - Ett handelsnamn för polyamidfibrer, känt för sin mjukhet och hållbarhet. Tactel används ofta för att skapa kläder och accessoarer med hög komfort och prestanda.

Teddy - Ett mjukt, korthårigt plyschtyg som fungerar som en fuskpäls. Det lämpar sig väl för olika projekt som gosedjur, prydnadskuddar, överkast, accessoarer, applikationer och kläder.

Terylene - Ett handelsnamn för polyesterfibrer. Polyester är känt för sin hållbarhet, formbeständighet och snabbtorkande egenskaper, vilket gör det lämpligt för olika typer av kläder och hushållsprodukter.

Thaisiden - Ett grovt och ojämnt tyg av natursilke som ger en rustik och naturlig känsla. Det används ofta för olika textila projekt där en mer texturerad yta önskas.

Triacetat - En typ av regenatfiber, triacetat är känt för sin höga glans och vackra fall. Det används ofta för kläder och accessoarer där en elegant och glansig yta önskas.

Trikå - Ett samlingsnamn på stickade tyger som är mjuka och följsamma. Trikå används ofta för bekväma plagg som t-shirts, leggings och underkläder.

Tweed - Ett grövre ulltyg som oftast är rutmönstrat och används traditionellt för kavajer och andra ytterplagg. Det ger en rustik och klassisk look.

Twill - En typ av bomullstyg med kypertbindning, vilket ger tyget en diagonalkorsad struktur. Twill används ofta för byxor, jackor och andra kläder där styrka och hållbarhet är viktigt.

V

Varp - Trådar som löper i längdriktningen i ett vävt tyg och korsar med väfttrådarna för att skapa själva tygstrukturen.

Velbour - En korthårig fuskpäls med sammetslen yta. Används för olika projekt som kuddar, plädar, överkast, möbler, kläder, applikationer, kramdjur och djurprodukter.

Velour - Ett tyg som liknar sammet, stickat för att ge god elasticitet. Luggen valkas och ruggas för att skapa en mjuk känsla. Används för kläder, möbler och dekorationer.

Velourmanchester - Mjukt, stretchigt velourtyg med randigt mönster som påminner om manchestertyg. Används för klädsömnad och ger en bekväm och elegant look.

Virgin wool - Ny ull som ännu inte har genomgått någon process av återvinning eller blandning med andra fibrer.

Viscosejersey - Mjukt, stretchigt trikåtyg tillverkat av en blandning av viscose och elastan. Används för olika klädesplagg som toppar, jumpsuits, klänningar, kjolar, byxor och shorts. Ibland kallas det även viscosetrikå.

Viskos - En typ av regenatfiber som ger tyget en mjuk och silkig känsla. Viskos används ofta för att skapa lätta och luftiga kläder.

Våfflad trikå - Trikåtyg med en våfflad struktur som ger en intressant textur och används ofta för klädsömnad.

Väft - De tvärgående trådarna i en väv som korsar varptrådarna och bidrar till att skapa själva tygstrukturen.

Grundbindningar är de grundläggande strukturerna som används vid vävning för att skapa olika typer av tyger. Här är en förklaring till de nämnda grundbindningarna:
Tuskaft (Tvåskaft):
- Detta är den vanligaste och enklaste vävbindningen.
- Varje tråd går omväxlande under och över en korsande tråd i både varp (längdriktningen) och väft (tvärsriktningen).
- Ger ett slätt tyg och är den tätaste samt slitstarkaste bindningen.

Kypert:
- Kypertbindning ger diagonalt löpande ränder i väven.
- Varje varptråd går över ett antal väfttrådar och skapar därigenom en karakteristisk diagonal struktur i tyget.
- Exempel på tyger som använder kypertbindning inkluderar denim och gabardin.

Satin:
- Satinbindning bygger på att bindningarna knappt syns på tyget, vilket ger ett tätt, slätt men ändå smidigt tyg.
- Rätsidan av tyget är ofta mycket glansig medan baksidan är matt.
- Satin används ofta till festkläder och andra högkvalitativa plagg där en slät och glänsande yta önskas.

Dessa bindningar ger olika egenskaper och utseenden till tyget beroende på hur trådarna är korsade och sammanlänkade. Tuskaft ger till exempel ett jämnt och tätt tyg, medan kypert ger en mer diagonal struktur och satin ger en slät och glansig yta.